fbpx
Novosti

dizi račune da uhljeb ima kune
Kao što znate, sutra je sjednica Gradskog vijeća na kojoj će kao prva točka dnevnog reda biti zahtjev za mojom smjenom pa je to povod i za ovu današnju konferenciju za novinare. Imam važne informacije koje želim podijeliti s vama, a prije nego što vam ih iznesem, dozvolite samo kratko da se osvrnem i na politički kontekst u kojem se ova moja smjena odigrava.

Naime, moja smjena s mjesta predsjednika Gradskog vijeća i simbolički je, a i praktički početak povratka na staro.  Čakovčanci će imati formiranu vlast ne voljom birača, već političkom trgovinom gradonačelnice Ljerke Cividini koja je pokrenula moju smjenu, a upravo su moji birači bili ti koji su joj prije godinu dana u drugom krugu donijeli pobjedu.

Neću se puno vraćati u prošlost, ali za razumijevanje konteksta je bitno naglasiti kako su problemi isplivali na površinu kad se gradonačelnica Cividini našla u situaciji da treba izabrati između transparentnosti i racionalizacije Čakoma na čemu sam ja inzistirao ili da sve ostane po starom.

Nažalost, gradonačelnica Cividini je izabrala ovo drugo i time pokazala kako se nimalo ne razlikuje od bivše vlasti koja je godinama u gradsko komunalno poduzeće trpala stranački podobne ljude i time kupovala glasove na izborima.

Izgledno je da će sada Cividini upravo s tim sadašnjim i bivšim SDP-ovim kadrovima surađivati i formirati novu većinu u Gradskom vijeću. To je i razlog zašto štiti direktora Čakoma i nemali broj ljudi za koje se zna da obnašaju različite političke funkcije, a zaposleni su u Čakomu.

Ona Cividini koja je u predizbornoj kampanji pričala o promjenama i ova koju danas imamo za gradonačelnicu su dvije različite osobe. Ne bi me više iznenadilo ni da se dogovori i sa Stjepanom Kovačem da joj bude spavač u Gradskom vijeću i diže ruku kad joj to zatreba

Iz samog zahtjeva za razrješenjem se vidi da je to maslo gradonačelnice, jer je smjenu pokrenulo 7 od 19 vijećnika, a u obrazloženju su navedeni razlozi „nemogućnost daljnje suradnje te opstrukcija rada izvršne vlasti Grada Čakovca od strane predsjednika Gradskog vijeća“.

Već sam u nekoliko navrata objasnio kako je taj zahtjev za moju smjenu nebulozan, jer smo ja i vijećnici stranke Fokus na dosadašnjim sjednicama podržali 109 točaka, a samo smo na jednoj bili suzdržani.

Pravi razlog zašto ovi vijećnici štite izvršnu vlast, odnosno gradonačelnicu Cividini, jesu zakulisne igre oko Čakoma.

Na prošloj konferenciji za novinare otkrio sam javnosti slučaj kako je iz Čakoma nestalo 86 tisuća komada ambalaže čime je nastala direktna financijska šteta od 40-tak tisuća kuna. Čakom je proveo internu istragu o tome, ali krivca tko je tu količinu boca i limenki ukrao nisu našli. Pojeo vuk magare. Nitko posljedice snosio nije. Također, javni natječaj vrijedan 170 tisuća kuna su izgubili jer se nisu ni potrudili ispravno popuniti tablicu troškovnika. 

Čakom je gradska firma iz koje novci cure na sve strane, ali usprkos svemu tome oni u financijskim izvještajima prijavljuju dobit. Dakle novaca ima, a kad bi se još pokrpale sve ove rupe kroz koje ti novci cure i riješila nesposobnost, poslovanje Čakoma bilo bi možda i takvo da se ljudima smanje, a ne povećaju računi za odvoz smeća.

Perhoč je samo za prvih četiri mjeseca ove godine odobrio kolektivnih stimulacija u vrijednosti od više stotina tisuća kuna. Gotovo sam siguran da su stimulacije isplaćene i djelatnicima koji su suodgovorni za krađu ambalaže, a i ovima koji nisu sposobni popuniti jednostavan troškovnik.

Dobio sam na uvid i prepisku iz internih grupa gdje je vidljivo kako se čeka odluka za povećanje cijene odvoza smeća građanima, na račun čega će se u Čakomu povećati plaće, osnovica i koeficijenti.

Predat ću vam sada svu tu dokumentaciju na uvid. Preslike internih poruka i odluka o isplati stimulacija.

Važno je primijetiti da se u porukama vidi kako postoji vremenska poveznica između isplate stimulacija i podizanja plaća te uvođenja viših cijena odvoza smeća građanima.

Iz dokumentacije ćete vidjeti kako je direktor Čakoma Ivan Perhoč odlukom iz svibnja najprije isplatio kolektivne stimulacije od 10% za dobre rezultate i poslovanje za prva tri mjeseca 2022. godine, pa ponovno u lipnju 10% stimulacije za prva četiri mjeseca ove godine.

Ovdje bih oko plaća želio pozvati sve one poštene i marljive radnike u Čakomu da razmisle kako su taoci nesposobnih voditelja i političkih uhljeba. Uhljebi su teret cijelom kolektivu i kad bi se njih riješili, uvjeti za one poštene radnike bi bili kudikamo bolji. Zbog toga se racionalizacije koju sam ja predlagao, ne bi trebao bojati nitko tko pošteno radi svoj posao. Na kraju bi radnicima koji pošteno rade bilo bolje, a ne da i rade i tegle za sobom neradnike i uhljebe.

Moram se osvrnuti i na direktora Perhoča koji je dva dana nakon isplate stimulacija medijski reagirao na moju presicu optuživši me da radim igrokaz s time što ne puštam povećanje cijene za građane te da time dovodim u pitanje opstojnost tvrtke.

Sada kad sve ovo imate pred sobom i kad znate cijelu priču o stimulacijama, ali i raznim financijskim marifetlucima Čakoma, vidite koliko je taj njegov nastup bio skandalozan. To je bilo baš ruganje građanima.

Nije tajna a i poruke to potvrđuju kako se s Perhočem o svemu dogovara gradonačelnica Cividini koja je u Skupštini Čakoma, a ona je i formalni predlagatelj odluke o poskupljenju cijene odvoza otpada za građane i poslovne subjekte na području Grada Čakovca.

Za kraj današnje presice, upućujem javni poziv gradonačelnici Cividini da odgovori na dva jednostavna pitanja:

  1. zašto dozvoljava da se u Čakomu isplaćuju bonusi i dižu plaće na teret građana i poslovnih subjekata kojima će se povećati cijene komunalnih usluga?
  2. Da li gradonačelnica Cividini namjerno odbija provesti racionalizaciju poslovanja i time čuva radna mjesta politički istaknutim osobama u Čakomu u zamjenu za podršku novoj većini u Gradskom vijeću?“