fbpx
Novosti

Transparentnost javnih financija i suzbijanje korupcije - objava registra SVIH troškova proračuna Grada Čakovca i pripadajućih gradskih poduzeća

Skrivanje višemilijunskih isplata iz gradskog i pripadajućih proračuna prema tvrtkama u vlasništvu bliskih prijatelja i stranačkih kolega trenutnog gradonačelnika izaziva sumnju u moralnost i suvislost trošenja javnog novca u posljednjih nekoliko godina. Očiti nesrazmjer zakonskih primanja i troškova života pojedinih političara na čelu Grada samo dodatno pojačava sumnje među građanima.

Objava registra svih troškova gradskog proračuna bitna je zbog dva osnovna razloga :

1. javna objava svih računa već u startu djeluje kao preventivni alat u borbi protiv korupcije : kad su svi računi javno dostupni građanima i medijima za propitkivanje, niti jedan zaposlenik Gradske uprave se više neće usuditi dogovarati preplaćene ili izmišljene poslove sa svojim prijateljima i kumovima

2. svi građani Grada Čakovca na određeni način participiraju punjenju proračuna, a posljedično i imaju puno pravo znati na što se troši njihov novac.

program tocka1rUz podršku građana na izborima javno ću objaviti SVE troškove gradskog proračuna.
Dapače, otići ću i korak dalje i podići pojam transparentnog upravljanja javnim novcem na najvišu razinu u Hrvatskoj : javno ću objaviti kompletno financijsko poslovanje Čakoma, Ekoma, Turističke zajednice, Centra za kulturu, kao i svih ostalih pravnih subjekata pod ingerencijom Grada Čakovca.

Primjer funkcioniranja registra troškova Grada Svete Nedelje implementiranog od Fokusovca Daria Zurovca građani mogu pogledati na linku registar.grad-svetanedelja.hr.

Unatoč ispodprosječnim primanjima, marljivi i skromni Čakovčanci i Međimurci svakog mjeseca izdvajaju dio teško zarađenog novca za opće dobro i kvalitetnu javnu uslugu. U tu kategoriju nikako ne spadaju redizajn grba za 85.000 ili tisak i lijepljenje plakata za 104.000 naših kuna isplaćenih iz gradskog proračuna gradonačelnikovom prijatelju.

Dosta je bilo glasanja za „manje zlo“. Ovaj put imate ZA koga glasati!